Küresel ısınma raporlarına göre gezegenimiz yaralarını sarıyor. Ozon tabakasındaki delik git gide küçülüyor. Fakat görünen o ki, bu hiç yeterli değil. Çünkü buzul erimeleri son hızla devam ediyor. Öyle ki Sibirya ve Alaska’da onbinlerce yıldır buz altında kalan topraklar gün yüzüne çıkmaya başlıyor.
Sibirya’da bulunan, 30.000 yıl yaşındaki ‘pithovirus’ adı verilen virüs.
Durum böyle olunca tehdit sinyalleri çalmaya başladı. Bilim insanları bu bakteri ve virüslere karşı nasıl önlem alınabilir onu tartışıp, araştırıyor.
Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Berat Haznedaroğlu da bu alanda çalışan isimlerden biri. Haznedaroğlu, “Ortaya bir bakteri ya da virüs çıkabilir ancak bunun insanları ya da hayvanları ne kadar etkileyeceğine cevap vermek çok zor” diyor.
Almanya’daki Max Planck Deniz Mikrobiyolojisi Enstitüsü’nde çalışan araştırmacı Burak Avcı konu hakkında şunları söylüyor: “Dünya Sağlık Örgütü, şubat ayında yaptığı açıklamada, bazı bakterilerin antibiyotiklere dirençli hale geldiğini ve acilen yeni antibiyotiklere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Halihazırda insan sağlığını tehdit eden bakterilere karşı koyabilecek antibiyotiğimiz yokken, küresel iklim değişikliğiyle tekrar canlanabilecek ‘eski’ bakterilerle nasıl başa çıkacağımız tam bir muamma.”